Германия инспектира всичките си казарми след скандал с нацистки символи
Скандалът е свързан и с ареста на офицер, е заподозрян в планиране на убийство на представители на левицата или чужденци, представяйки се за сирийски бежанец
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Нацистки скандал в Германия
Снимка: EPA

Командването на германската армия разпореди инспекция на всички казарми в страната, след като в две от тях бяха намерени нацистки символи, което доведе до огромен скандал.

„Главният инспектиращ на Бундесвера (въоръжените сили) разпореди тази инспекция във всички обекти, които са собственост на армията, за да се провери дали присъстват тези символи на Вермахта (въоръжените сили на Нацистка Германия) и ако това е така, да бъдат премахнати“, заяви пред АФП говорител на министерството на отбраната.

Скандалът разтърсва Бундесвера и министерството на отбраната от две седмици и е свързан с ареста на офицер, заподозрян в планиране на убийство на представители на левицата или чужденци, представяйки се за сирийски бежанец.

Германски военен планирал атентат срещу бежанци28-годишният лейтенант е заловен да пренася оръжие на летището във Виена

Мъжът, който е на 28 години, беше задържан във френско-германската база в Илкирх, близо до Страсбург във Франция. Той от години подкрепял крайнонационалистически и ксенофобски идеи. При инспекция в неговата казарма в Илкирх, в обща зала в базата били открити „светини“ на Вермахта. Те били изложени от известно време, без това да привлече вниманието на когото и да било.

Миналата седмица стана ясно, че лейтенантът е имал поне петима сподвижнци. Разследването колко голяма е крайнодясната мрежа в германската армия продължава. Обискирани бяха 16 обекта в Австрия, Германия и Франция и бяха иззети големи количества муниции и оръжия. 

Нацистки скандал в Германия
Казармата в Донауешинген Снимка: EPA

Министерството, което забранява нацистки предмети, междувременно попада на подобен случай в друга база, този път в Германия – в Донауешинген.

След ареста на офицер в Илкирх министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен призова генералите  да бъдат непримирими спрямо крайнодесните тенденции в армията.

Вижте повече във видеото:

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре