Европа е най-важният проект за Германия. Затова тя инициира и първите кризисни срещи и възможни решения след брекзита. В Берлин се събраха външните министри на държавите основателки на общността и излязоха с декларация за бъдещето на Европа. Основните послания са за нов старт на Европейския съюз.

"Европейският съюз е един успешен проект за мир и стабилност. Тази Европа няма да позволим да ни вземат"- това написа тази сутрин германският външен министър Франк- Валтер Щайнмайер в социалната мрежа. Думите са под снимка с колегите му от Франция, Холандия, Италия, Белгия и Люксембург. В Берлин външните министри настояха Великобритания по-бързо да задейства процедурата по излизане от ЕС.

"Пределно ясно е, че ситуацията не позволява да изпадаме в истерия, нито в парализа. Не трябва да действаме прибързано, сякаш имаме всички отговори. Но след британското решение не бива да изпадаме в депресия и бездействие", допълни Франк-Валтер Щайнмайер.

Франция и Германия предлагат промени за по-гъвкави политики, така че държавите-членки да имат повече свобода при решения, в които не са готови да участват.

"Не всички отговори са на масата, затова сега е важно преди всичко да се слушаме един друг. Това означава да усетим очакванията и чувствителните въпроси на европейските правителства, но също така да чуем какви са очакванията на нашите народи за Европа и да се поучим от резултатите от вота във Великобритания”, каза още германският външен министър.

Коалиционният партньор на Ангела Меркел – социалдемократите, също са изготвили план за реформи. Той е от 10 точки и ще бъде обявен следващата седмица.

Германски експерти предупреждават, че брекзит поставя под опасност икономическите отношения между Германия и Обединеното кралство. На Острова има над 2500 германски компании, които осигуряват работа за 370 хиляди души. Не по-малко са и британските компании във федералната република.  Германия губи един от най-верните си партньори на европейско ниво, пише германският вестник Билд.

В понеделник в Берлин е втората кризисна среща. Бъдещето на Европа ще обсъждат германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Френският външен министър Жан-Марк Еро призова да бъде избран възможно най-бързо следващият британски премиер, който ще замени Дейвид Камерън след победата на Брекзита, предаде Франс прес.

Трябва да бъде назначен нов премиер и това може да отнеме само няколко дни, заяви Еро след среща с външните министри на останалите пет страни основателки на ЕС в Берлин.

Великобритания трябва да задейства бързо чл. 50 от договора, който позволява излизането й от ЕС, добави Еро, цитиран от Ройтерс. Неприемливо е Лондон да си играе "на котка и мишка", подчерта той.

"В интерес на Великобритания и на европейците е да няма период на несигурност, който ще има финансови последици, а може би и икономически и политически последици", каза Еро след срещата с външните министри на Белгия, Германия, Италия, Люксембург и Холандия.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс заяви, че Европа трябва да даде отговори на въпросите, свързани с имиграцията, сигурността и работните места. Холандският му колега Берт Кундерс подчерта, че Европа не може да приеме политически вакуум.

Снимка: Reuters

В Париж също вече се обсъждат конкретни идеи. Малко по-късно тази вечер френският президент Франсоа Оланд ще вечеря с италианския премиер Матео Ренци. И вероятно ще отидат с общи предложения в понеделник в Берлин.

Равносметката във Франция след брекзит е негативна: безспорно губи френската икономика и износ, губи и туризмът.

Ако изобщо може да се говори за позитивен елемент, Париж се надява да приеме част от лондонското сити, ако финансовите компании решат да напуснат английската столица.

"Много съжалявам за британския вот, но го уважавам, защото това е демокрацията. В същото време обаче трябва да извадим всички заключения и да преценим последствията от него. Трябва да организираме раздялата между Великобритания и Европейския съюз, но систематизирано и в съответствие с правилата, предвидени в Лисабонския договор", заяви президентът Франсоа Оланд.

И тъй като Франция цял месец е под знака на футболните емоции, една от най-коментираните теми днес е какво трябва да се измисли, за да могат европейски, в частност френски футболисти, да продължат да играят в престижните английски клубове.

На референдума, който се проведе на 23 юни, 51,9% от британците гласуваха за излизането на тяхната страна от Евросъюза. На противната позиция бяха – 48,1%. Брюксел призова Лондон незабавно да започне преговори за излизане от ЕС.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа