Германия е разделена за нов мандат на Меркел при предсрочни избори
Канцлерът е готова да преговаря със социалдемократите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ангела Меркел
Снимка: Reuters

Гражданите на Германия са разделени в мненията си дали Ангела Меркел трябва да остане канцлер, ако в страната се състоят нови избори за Бундестаг. Това сочат резултатите от проучване на социологическата агенция „Ю Гов”, публикувано днес.

Около 40 на сто от респондентите желаят Меркел да остане начело на правителството, а 41 процента са против. По отношение на лидера на социалдемократите Мартин Шулц едва 23 на сто от запитаните смятат, че той трябва отново да се кандидатира за канцлер при нови избори, а 56 процента са на противоположното мнение. 

Анкетата сред около хиляда гласоподаватели установява, че 65 на сто от тях не виждат проблем в произвеждането на нови избори, в случай че не може да бъде съставено коалиционно правителство, при което 59 процента от хората декларират, че биха гласували за същата партия, която са подкрепили във вота на 24 септември, а едва 8 процента биха променили избора си. 

Съдбата на германския парламент е в ръцете на Мартин ШулцПолитическата криза в страната продължава

Междувременно, Ангела Меркел заяви, че е готова да разговаря със социалдемократите за нова „голяма коалиция”, но само на базата на взаимен респект. „Европа има нужда от силна Германия и е желателно бързо да се сформира правителство”, заяви тя по време на конгреса на ХДС.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре