Германия е на прага на тройна коалиция (ОБЗОР)
За Ангела Меркел остават вариантите да се коалира със „Зелените” и с Партията на свободните демократи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Германия, избори
Снимка: bTV

Германия  е на прага на тройна коалиция след парламентарните избори. Повечето наблюдатели я наричат „Ямайка” заради цветовете на партиите, които най-вероятно ще влязат в нея, а те са като знамето на Ямайка.

Германия, избори
Снимка: bTV

С резултатите, които постигна на вота вчера и след отказа на Мартин Шулц да участва отново в управлението, за Ангела Меркел остават вариантите да се коалира със „Зелените” и с либералите от Партията на свободните демократи.

Германия, избори
Снимка: bTV

В парламента влиза и националистическата партия „Алтернатива за Германия” (третата политическа сила на изборите с 13% от гласовете). Новата политическа сила привлича гласове на другите партии. Най- много са от досегашната управляваща коалиция.  

Германия, избори
Снимка: bTV

Часове след еуфорията от победата обаче в „Алтернатива за Германия”  избухна политическа „бомба”. На сутринта водеща фигура от националистическата партия – Фрауке Петри, отказа да влезе в парламента. 

След дълго обмисляне реших да не участвам в групата на „Алтернатива за Германия” в Бундестага, обяви Петри. Тя напусна залата и остави колегите си в недоумение. А председателят трябваше да уверява медиите, че партията няма да се разцепи. 

Социалдемократите, които досега управляваха в „голяма коалиция” като по-малък партньор на християндемократите на Меркел, обявиха, че ще преминат в опозиция.

Ангела Меркел: Ще остана канцлер на Германия още един пълен мандатКато най-вероятен сценарий за управлението на страната се очертава коалицията „Ямайка”

„Гласовете, които получихме от избирателите приемаме като задача да бъдем силна опозиция в страната”, каза кандидатът на социалдемократите за канцлер Шулц.
Либералите и „Зелените” се готвят за нов кабинет с Меркел.

Реакциите на световните лидери

Световни лидери реагираха на изборните резултати в Германия и дадоха своята оценка за новите-стари политически играчи.

Жан Клод Юнкер поздрави новия-стар канцлер в „Туитър” с послание за намиране на правилна посока за развитието на континента.

„Европа се нуждае от силно германско правителство повече от всякога”, каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Френският президент Еманюел Макрон се обяви за силно съвместно сътрудничество.

Последваха поздравления и от испанския премиер Мариано Рахой и израелския му колега Бенямин Натаняху.

Сдържан коментар имаше и от Турция на президента Реджеп Тайип Ердоган: „Германските избори са урок. Защото сега гласоподавателите виждат всичко ясно”.

Председателят на турската общност в Германия Атила Караборклу определи изборния резултат като „излизането на духа от бутилката” и акцентите, че расизмът в Германия вече имат своето име –  „Алтернатива за Германия”.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре