Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да бъде възобновено ръководеното от ООН разследване на химическите атаки в Сирия, предаде ДПА.

Съвместният механизъм за разследване – екип от разследващи от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия – беше разформирован, след като миналата година Русия на два пъти блокира опити за подновяване на неговата работа.

"В сирийския конфликт употребата на химически оръжия е сериозно предизвикателство по отношение на глобалното табу, каквото са този вид оръжия за масово поразяване", каза Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН.

"Ако отново бъде установена употреба на химически оръжия в Сирия, международната общност трябва да намери подходящ начин да установи виновните и да им потърси отговорност."

Той каза също, че "доверието по ядрения и други въпроси между САЩ и Русия продължава да спада", както и че съществува заплаха за мерките от времето на Студената война и след нея за съкращаване на оръжейните арсенали.

През последните месеци Москва и Вашингтон се конфронтираха в ООН заради Северна Корея, Сирия и Иран.

Вчера американският постоянен представител в Обединените нации Ники Хейли отново разкритикува Русия, че използва правото си на вето, за да блокира нови разследвания на химическите атаки в Сирия, обвинявайки Москва, че защитава режима на Башар Асад.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на заседанието на Съвета за сигурност по въпросите за неразпространение на оръжията за масово унищожение, че Русия настоява по-скоро да започнат преговори за международна конвенция за борба с актовете на химически и биологически тероризъм, предаде ТАСС.

Лавров каза също, че Западът предпочита да си затваря очите пред използването и изработването на химическо оръжие от терористи в Сирия и Ирак, като при това отправя недоказани обвинения срещу Дамаск.

Руският външен министър говори също за реалния риск от разпространение на химическия тероризъм извън Близкия изток, имайки предвид големия дял от чужди бойци сред екстремистите.