Генерална стачка отново блокира Франция. Шест дни след началото на бензиновата криза днес са предвидени серия от социални протести.

Франция продължава да се снабдява с гориво от държавния резерв. По-голямата част от рафинериите остават блокирани от социалните протести. Над 1/3 от бензиностанциите в страната са с изчерпан запас, предава кореспондентът на bTV в Париж Десислава Минчева.

Напрежението нарасна допълнително тази сутрин със стачката на служители на железопътния транспорт и гражданската авиация. Към тях се присъединиха и работници в ядрени електроцентрали.

Без никакво предизвестие тази сутрин Франция осъмна и без вестници. С изключение на едно издание на крайно лява партия, всички останали ежедневници отказаха миналата нощ да публикуват текст на синдиката-организатор на стачките. Последва блокада на печатници и празни вестникарски будки.

„Това, което е важно за нас тези дни, е протестите да се увеличат. Хората от всички сектори на нашата икономика са мобилизирани да спрат предприятията, за да парализират икономика. А правителството използва сила, за да прокара закона, който не се одобрява от 75% от французите", коментира Матийо Пино, представител на общата конфедерация на труда.

Парижанин, засегнат от стачките, коментира, че блокадите не са част от правото да се стачкува.  „Правото на стачка е право да не ходиш на работа, но не и да пречиш на другите да ходят на работа”, посочи Себастиен Дьоленкло.

Правителството за момента не се поддава на натиска на няколко синдиката и възнамерява да продължи поетите либерални реформи.

За следващата седмица е предвидена нова вълна от стачки, които за разлика от днешните, ще са безсрочни.