НАТО обмисля разполагане на сухопътни сили на ротационен принцип в балтийските страни и евентуално в Полша. Причина са засилващите се опасения от руска агресия, съобщи американският министър на отбраната Аштън Картър. 

По думите му идеята ще бъде обсъдена на среща на Алианса през юли. Той присъства на церемонията в Щутгарт, на която генерал Къртис Скапароти пое днес поста главнокомандващ на Европейското командване на американската армия, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Скапароти пое поста от досегашния главнокомандващ Филип Брийдлав.

Утре Скапароти ще оглави и силите на НАТО в Европа на церемония в южния белгийски град Касто, която ще бъде председателствана от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

60-годишният Скапароти е 18-ият американски офицер, оглавяващ силите на НАТО на Стария континент. Той ще отговаря за общата насока и провеждането на военните операции на организацията, която е изправена пред многобройни изпитания, включително заемащата по-агресивни позиции Русия и въоръжения ислямски екстремизъм.

Министърът на отбраната Аштън Картър заяви още, че НАТО държи вратата си отворена за Русия, ако тя иска сътрудничество за справяне с предизвикателствата за сигурността и ако се откаже от войнственото си поведение, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Картър изрази загриженост за така нареченото от него руско "дрънкане с ядрена сабя", посочи АП.

"Кремъл трябва да реши. Не искаме Студена война, още по-малко гореща. Не търсим начин да направим Русия свой враг", каза ръководителят на Пентагона на днешната церемония в Щутгарт.