По дипломатически пътища „Газпром” е получил разрешението на турските власти за строителството на втората тръба на газопровода „Турски поток” до крайбрежието на южната ни съседка, предаде ТАСС.

Според официалното съобщение на холдинга работата по проекта върви „с пълна сила” на три места едновременно – в Русия, Турция и в Черно море, като вече са положени 760 км от трасето. Близо до завършване е началната станция на руска територия, а на турска започва изграждането на приемния терминал.

Новото решение на турските власти отваря пътя към полагането на втората тръба в турски води. „Вече сме абсолютно сигурни, че двете линии на газопровода ще бъдат пуснати в експлоатация в срок, до края на 2019 г”, заяви шефът на „Газпром” Алексей Милер.

В информацията на ТАСС пише, че втората тръба на „Турски поток” трябва да пренася газ до турско-гръцката граница. В същото време премиерът Бойко Борисов на няколко пъти заяви, че трасето ще стигне и до България, а от там – към Сърбия. Външният министър на Русия Сергей Лавров обаче преди няколко дни заяви, че подобен сценарий е възможен само при „железобетонни гаранции” за проекта от страна на ЕК.