Руският газов гигант „Газпром” е получил по дипломатически канали от турските власти първото разрешително за строителството на морския участък от газопровода "Турски поток", съобщи компанията, цитирана от ТАСС. Това се случва в рамките на подготвителните процедури за възобновяването на проекта, уточняват от фирмата.

Бих искал да отбележа оперативността и сътрудничеството при работата с турските партньори по първия етап от изпълнението на проекта "Турски поток", коментира ръководителят на „Газпром” Алексей Милер полученото разрешително.

След като Русия се отказа от проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т.нар. трети енергиен пакет, бе решено да се строи "Турски поток". Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени заради кризата в отношенията между Русия и Турция.

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция. Дължината на морската част е около 910 километра, а на сухопътната на турска територия - 180 километра. Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 млрд. кубични метра. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро.