Русия ще доставя на Украйна само предварително платени количества газ, след като разговорите с участието на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, шефа на "Газпром" Алексей Милер и украинския премиер Арсений Яценюк приключиха с неуспех.

"Никакво плащане за юни не е направено. От днес украинската компания вече ще получава само обемите, за които си е платила", допълниха от компанията, без да уточняват какви са непосредствените последици.

Решението на руския газов гигант може да доведе до нарушаване на доставките на руски газ към Европа, от който близо половината минава транзитно през украинската територия.

Официален представител на "Газпром" категорично заяви, че доставките за Европа са обезпечени. В случай на спиране, България може да издържи до 100 дни без руски газ.

По-късно днес стана ясно, че "Газпром" ще заведе дело за 4.5 млрд. евро срещу украинската "Нафтогаз" в Стокхолмския арбитражен съд. По-рано украинската страна заяви, че ще съди "Газпром" за 6 млрд. евро заради сегашната висока цена на газа.

Още преди дни Русия заяви, че ще въведе система за авансово плащане за Украйна, ако не получи веднага от Киев близо два милиарда долара - това са част от задълженията на Украйна към "Газпром".

Двете страни така и не можаха да се разберат за цената за 1000 кубически метра, както  за погасяването на старите задължения.

От Европейската комисия обявиха след провала на преговорите, че все още е възможно двете страни да си стиснат ръцете. От украинска страна пък обявиха, че са готови да им бъдат спрени доставките на газ.

В хранилищата си към момента Украйна има 13 и половина милиарда кубични метра газ.

"Имайки предвид през какво премина украинското общество през миналата зима, не мисля, че нещо може да ни изплаши", казва Шеремет в отговор на въпрос на полската информационна агенция за газовите взаимоотношения с руската страна.

По думите му до зимата ще се стигне до компромисно решение, което да удовлетворява двете страни и ЕС.

Въпреки това, от Киев се съгласиха на най-новото предложение на Йотингер – днес да платят на Москва 1 млрд. долара, а останалите задължения да бъдат покрити в рамките на 6 транша.

Цената пък трябва да бъде съответно 385 долара за 1000 кубически метра през зимата и 300 долара за същото количество през лятото. Руската страна настоява по-високата от двете страни да се запази през цялата година и да получи всичко дължимо веднага.

Така и този опит за разрешаване на кризата пропадна.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната