Германският президент Йоахим Гаук каза днес на американския си колега Барак Обама на среща в Белия дом, че е важно Съединените щати да участват при решаването на кризата със стотиците хиляди сирийски бежанци, които търсят убежище в Европа, предаде ДПА.

Гаук призова решението да дойде не само от Европа, но да бъде признато и в САЩ. "Германия поради историята си е готова да приеме тези хора в крайна нужда", каза нейният президент.

Германският президент призова да бъде намерено решение как да се помогне на бягащите от сирийския конфликт, но и решение на причината на този конфликт.

Гаук заяви, че според него Обама има ясна представа какво прави Германия за решаване на бежанската криза. Американският държавен глава нарекъл Германия "пример за Европа".
На срещата на двамата президенти са били обсъдени и опасностите от политическа нестабилност в Германия заради бежанската криза и усилията на Съединените щати в помощ на сирийските бежанци.

Обама приветства ролята на Германия като "един от най-силните съюзници на САЩ" и ролята й по международни въпроси като конфликтите в Украйна и Сирия и иранското ядрено споразумение.

Посещението на Гаук е по случай 25-годишнината от обединението на Германия. Обама заяви, че тази годишнина е "силно напомняне, че обединението бе важно не само за Германия, а и за Европа, то бе важно за трансатлантическите отношения и за целия свят".
Гаук е първият германски президент, който посещава Белия дом от 18 години. Предишната му среща с Обама бе в Берлин през 2013 г.