Гърция привика посланика си в Австрия, съобщи Би Би Си (BBC.com).

Това се случва, след като вчера Австрия беше домакин на среща на страните от т. нар. Балкански път на бежанците, на която Гърция не беше поканена.

Атина обяви, че това не е приятелски акт и добави, че посланикът е извикан за консултации.

Във Виена страните се съгласиха да затегнат правилата за прием на бежанци, за да не стигат те безпрепятствено до Централна Европа.

В Брюксел предстои среща на високо равнище на ЕС и страни от Балканите в опит са се разрешат различията в позициите за мигрантската криза.

Австрия, Сърбия и Македония вече взеха собствени мерки за ограничаването на влизането на мигранти на тяхна територия, което доведе до „задръстване“ на потока в Гърция и разгневи Атина.

В Брюксел започна среща на ниво вътрешни министри по темата, като във фокуса на разговорите е Унгария, която обяви, че ще проведе национален референдум за бежанските квоти.

„Индивидуалните инициативи не водят до никъде. Сега се нуждаем от единство на съюза, защото става въпрос за човешки животи. Това е много отговорен момент и времето вече не е на наша страна“, коментира еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос.

Междувременно Гърция заплаши да блокира решенията на срещата, ако страните членки не бъдат задължени да споделят бежанското бреме.

В същото време големи групи бежанци от Гърция и Македония се насочват към Албания. Медии в Сърбия, Унгария и Хърватия съобщават за километрични колони от камиони по границите в тези страни заради засилените проверки на мигрантите.