С нов декрет банковата ваканция в Гърция ще бъде удължена „с още няколко дни”, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници.

Финансовите институции останаха затворени през последните дни, като бяха въведени и ограничения на трансферите от банкомати.

Срокът на банковата ваканция беше днес – ден, след вчерашния референдум, в който гражданите на южната ни съседка отхвърлиха последните предложения на кредиторите.

Към момента сериозен проблем в Гърция е, че кризата идва насред туристическия сезон и чужденците също теглят от и без това скромния ресурс на банките.

Междувременно, заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че тя има нужда да получи мандат от еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция за нова спасителна програма.

„Мястото на Гърция е и остава в Европа, стабилността на еврозоната не е под въпрос, добави той. Уважаваме демократичния избор на гърците на вчерашния референдум, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната”, добави Домбровскис, който допълни, че в еврозоната има 19 демокрации, а не само една.

Той не пропусна да напомни и че Европа е била до гърците по време на цялата криза, като данъкоплатците от Стария континент са осигурили 185 млрд. евро подкрепа.

„Ще бъде много трудно възстановяването на финансовата стабилност в Гърция без постигането договореност, без стратегия за възстановяването на растежа и реформи, затова правителството в Атина трябва да бъде много честно и открито да обясни на гръцкото общество каква е тежестта на решенията, които приема”, заяви зам.-председателят на ЕК.

Според него банковата ваканция е „нечестно решение”. Домбровскис подчерта, че са на разположение всички средства, за да бъде спряно разпространението на нестабилност.

Ще удари ли и тук?

Рискът от излизане на Гърция от еврозоната е нараснал след референдума, а вероятността от дефолт на страната сега е значителна. Това посочи в интервю за Ройтерс Мориц Кремер, ръководител на отдела за суверенни рейтинги на агенция Standard&Poor's.

"Според нас вариантът "Грекзит" сега е по-вероятен, тъй като след тази победа за премиера Алексис Ципрас сега би било трудно да се върне към това, което по-рано бе на масата за преговори", каза Кремер.

Средно загубите за всяка от останалите членки на еврозоната могат да достигнат до 3-4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), но разпределено за десетилетия. Същото по отношение на влиянието върху рейтинга може да се каже за съседни на Гърция страни, които не са част от еврозоната като България, Албания или Македония, където гръцки банки държат голяма част от банковия сектор, посочи експертът.

Рискът от дефолт на Гърция е нараснал до "значителен", допълва експертът. Според данни на S&P, плащанията, които Гърция трябва да направи най-скоро, включват 83 млн. евро по облигации в японски йени на 14 юли, а на 17 юли трябва да бъдат платени лихви на стойност 71 млн. евро по 3-годишни облигации, емитирани от правителството през юли 2014 година.

Дългосрочната и средносрочна задлъжнялост на Гърция в момента се равнява на около 39 млрд. евро или 22 процента от БВП. Целият останал дълг на страната (261 млрд. евро) е към официалните кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).