Поредната кризисната среща за съдбата на Гърция отново приключи без резултат. Тази нощ разговаряха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Отново - никакъв напредък за разрешаването на дълговата криза. Гърция и кредиторите й от месеци не могат да се разберат.

"Вярвам, че европейските лидери осъзнават необходимостта от жизнеспособно решение за Гърция и от създаване на условия социалната сигурност на хората да прерасне в икономически растеж", заяви премиерът Алексис Ципрас.

Гърция отказва да прави нови реформи в замяна на свежи пари, кредиторите пък не отпускат нови заеми без тези реформи. Все повече изглежда, че не може да бъде намерен изход от този Параграф 22.

Междувременно, международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс” понижи с още една степен кредитния рейтинг на Гърция до категорията "боклук" ("junk").

Според рейтинговата агенция Гърция ще спре плащанията по своя дълг в рамките на година, ако не постигне споразумение с кредиторите.