В Гърция банките затвориха врати, докато не мине референдумът. На него гърците трябва да решат дали да приемат предложенията на кредиторите за непопулярни реформи и да останат в Еврозоната.

Нови преговори с Гърция може да има чак след провеждането на референдума. Отрицателен вот в неделя би означавал „НЕ” на Европа, обяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

В емоционално обръщение в Брюксел Юнкер посочи, че се чувства предаден от действията на гръцкото правителство. Той подчерта, че предложенията на Еврокомисията и останалите кредитори не предвиждат намаляване на пенсии и заплати, както твърди премиерът Алексис Ципрас, а преструктуриране на държавната администрация.

В неделя гърците ще трябва да решат - да приемат или да отхвърлят реформите, а с тях и многомилиардните европейски заеми.

Как се отрази на борсите банковата ваканция в южната ни съседка

В очакване на всенародното допитване, гърците ще трябва да изтърпят неудобствата на неработещата банкова система. Същинските трудности се очаква да се проявят през следващите дни.

За момента и борсите реагират без паника, а световните пазари се стабилизираха след кратък сутрешен спад. Утре Гърция формално трябва да изпадне в несъстоятелност, освен ако не намери милиард и 600 милиона евро, за да плати на МВФ.

Гърците все пак имат достъп до сметките си

Преди малко повече от час стана ясно, че гърците все пак имат достъп до сметките си.

Гърция се събуди в банкова ваканция, но работят с карти на чужди банки. Гърците пък имат право да теглят до 60 евро на ден. За сметка на това градският транспорт на Атина ще е безплатен. Това обаче ще струва на общината и държавата няколко милиона, които не е ясно кой ще плати.

Центърът на Атина е арена на привърженици и противници на споразумението. Днес има протест против Европа, утре в - подкрепа.

Остава да видим дали ще плати Гърция утре, а и ще има ли пари.