В Брюксел започна срещата на върха на Европейския съюз, на която лидерите на 28-те ще обсъдят споразумението за дълга на Атина. Независимо от липсата на окончателно решение, Международният валутен фонд настоя Гърция да си плати до 30 юни вноската от 1 и половина милиарда евро по стари кредити.

След заседанието на финансовите министри от Еврозоната, на което ясно бяха очертани различията във вижданията на гръцкото правителство и на кредиторите, в Атина няма много място за оптимизъм.

Правителствени източници очакват, че по време на започващата тази вечер среща на върха на Европейския съюз върху премиера Алексис Ципрас ще бъде оказан още по-силен натиск да се съгласи на компромис.

Задачата на премиера Алексис Ципрас е трудна не само в Брюксел, но и в Атина, където привържениците на твърдата линия спрямо кредиторите не са за пренебрегване.

„Наясно сме с тази игра на шантажиране, тя е преговорната тактика на колонизаторите и когато сме твърди, хората се чувстват горди, изправят се на крака”, коментира зам.-министърът на отбраната Костас Исихос.

Министърът на финансите на Австрия Ханс-Йорг Шелинг има друг прочит: „През нощта Гърция отхвърли всякакъв вид компромис. Просто е невероятно как безотговорното гръцко правителство се отнася към проблемите на страната си. Непрекъснато отлага нещата във времето и идва с нови претенции”.

Всички социологически проучвания показват, че подкрепата за СИРИЗА не намалява. Колко дълго обаче Гърция може да се противопоставя на кредиторите, след като през юни, юли и август изтичат падежите на заеми за милиарди евро.

„В последните няколко седмици трите институции работиха заедно. Излизаме със съвместно предложение, бяхме съсредоточени и дисциплинирани. За съжаление отсрещната страна не е, затова има още много работа да свърши”, заяви директорът на МВФ Кристин Лагард.

Затова и днешното заседание на Еврогрупата не успя да завърши с решение. Сега евентуалното решение за споразумение е в ръцете на лидерите на 28-те.За управляващите в Гърция предстои труден уикенд. Решенията, които ще вземат ще имат последствия за живота на милиони гърци. Най-прякото ще засегне над 500 000 служители и 480 000 пенсионери в държавния сектор, които в понеделник очакват да получат заплати и пенсии.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер