Гръцкият парламент одобри днес законопроект, необходим за осъществяване на планираното връщане на кандидати за убежище в Турция, предадоха ДПА и Ройтерс.

Законопроектът, приет със 169 гласа "за" и 107 "против", проправя пътя за изпълнение на споразумението между Европейския съюз и Анкара за връщане на бежанци и мигранти от гръцките острови в Турция от понеделник.

Гърция и Турция трябваше да направят законодателни промени, за да позволят да започне прилагането на схемата, разкритикувана от Върховния комисариат за бежанците на ООН и правозащитни организации заради липсата на правни гаранции.

Гръцкото правителство казва, че ще осигури спазването на човешките права на кандидатите за убежище съгласно международното право.

Междувременно Турция беше обвинена, че насилствено връща бежанци в Сирия.

Доклад на "Амнести Интернешънъл" сигнализира за хиляди случаи в нарушение на международните закони, които подкопават основите на споразумението между Анкара и Европейския съюз за канализиране на бежанския поток.

Най-често става въпрос за бежанци без документи или за хора, които са изгубили временните удостоверения за пребиваване. Така буферната зона на границата между Сирия и Турция се е превърнала в град.

Разкритията идват дни преди да започне размяната на бежанци по новото споразумение между Европейския съюз и Турция.

В понеделник, Гърция трябва да изпрати обратно първата група нелегални мигранти, а няколко десетки сирийци ще напуснат Турция, за да бъдат настанени в Германия.