Държавите членки на Европейския съюз одобриха Гърция да получи спасителния мостов заем от 7 млрд. евро за 3 месеца, а парламентите на Германия и Австрия ратифицираха последващата спасителната програма за 86 милиарда евро.

В българския парламент също имаше ожесточен дебат ще даваме ли или няма да даваме пари, за да бъде спасена Гърция. Борисов беше категоричен: „Подкрепа - да, но никакви средства от хазната”.

От днес южната ни съседката освен да се бори с фалита, трябва да гаси и огромен пожар край Атина.

Въпреки добрите новини от Брюксел, Берлин и Виена, гръцките банки остават затворени до понеделник. Твърде вероятно е те да не отворят едновременно, а поетапно.

Най-големият проблем на Гърция остава младежката безработица, която е над 60%. Aдонис Гюргядис, депутат от „Нова демокрация”. Според него ще има предсрочни избори и от „Нова демокрация” са сигурни, че ще си върнат властта.

Междувременно България казва „да" на европейския заем за Южната ни съседка, но няма да даде пари за Атина.

Изненадващо Бойко Борисов заговори за спасяването на южната ни съседка. Пред депутатите, той увери, че гласът ни няма да коства пари. И допълни, че позицията ни е на база гаранции от Европейската комисия.

„България, участвайки в този план, няма никакъв шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяването на Гърция. Страхът на всички е голям, още по-големият страх и мой и ваш би трябвало да бъде, ако анархията и влошаването на ситуацията не се овладее, това е пряка заплаха за България.

Считам, че е добре да покажем колко по-напред сме в демокрацията и колко по-европейски сме станали , да не ги спъваме, без нашия глас този пакет не може да се задейства. Няма да даваме пари от българските пенсионери или от нашия национален бюджет. Много би било лесно да кажа, не, „охи” довиждане”, каза премиерът от парламентарната трибуна.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни как първоначалното българско „НЕ” за отпускането на 7 млрд. евро ясно се чуло в Брюксел.

„Заставам пред вас с ясната увереност, че не поемаме финансов риск участвайки в този механизъм. Имаме пълни гаранция, че ние няма да бъдем засегнати каквото и да е развитието в Гърция”, категоричен е Горанов.

Новата позиция за Гърция предизвика остри реакции от БСП. „Тук днес ние бяхме свидетели на изпирането на гузната съвест на министър- председателят и неговите министри за това, че преди два дни те практически отказаха да подкрепят механизма на финансова стабилност”, обяви Атанас Мерджанов от левицата.

Аз видях евродепутатката Илияна Йотова да ръкопляска на Ципрас за неговата политика, контрира Борисов.

За съгласието на България за този заем за Гърция няма да се изисква решение на парламента.