Гърция днес е блокирана от обща 24-часова стачка, свикана от синдикатите в знак на протест срещу новите мерки за икономии, изискани от кредиторите за отпускането на следващ транш от заемите за страната.

Общественият транспорт ще се движи с нарушен график, а фериботи и кораби остават закотвени по пристанищата, поради което континенталната част на страната е откъсната от островите. Анулирани са и полетите на самолетите. Железничарите също са на улиците. До тази сутрин стачкуваха и журналистите.

Протестите са насочени срещу поредните нови мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната в замяна на международни заеми. Те протичат на фона на дебати по тези мерки, които утре трябва да бъдат гласувани от гръцкия парламент.

Трябва да се одобрят новите мерки за икономии на стойност 4,9 млрд. евро, които са условие за нови кредити.

Има воля за цялостно споразумение вероятно то ще се сключи на предстоящата среща на Еврогрупата на 22 май.

В. "Вима" припомня, че на срещата на Европейската работна група по-рано тази седмица са били обсъждани мерки за гръцкия дълг, предвиждащи удължаване на погасителния срок на заемите, превръщането на плаващите лихви в трайни, преждевременно погасяване на заемите на МВФ и връщане на Гърция на печалбите, придобити от ЕЦБ и централните банки на страни от еврозоната, от притежаваните от тях гръцки облигации.

Печатът цитира публикация на сп. "Шпигел", озаглавена "синдикатите парализират Гърция". "Съкращения на пенсии и нови данъци, под натиска на кредиторите гръцкото правителство трябва да прокара през парламента нов пакет от икономии, но синдикатите се противопоставят и страната днес е напълно блокирана от стачки."