СИРИЗА - тази коалиция-страшилище за Европа, която спечели изборите в Гърция, е обект на какви ли не легенди. Крайно леви националисти, които искат да върнат социализма, троянският кон на Путин, екстремистите, които ще подпалят европейската черга – такъв е обобщеният образ на новите управляващи в южната съседка.

По-различно изглежда обаче победата на СИРИЗА през погледа на обикновените гърци. Лефтерис Организидис е собственик на най-големия градински център в Неа Врасна. Дали защото на практика живее сред цветя, или просто защото има най-хубавата жена за съпруга - българка, той гледа в бъдещето с оптимизъм и надежда.

„До днес вярвахме и вървяхме по грешен път, защото, както знаем, демокрацията идва от Гърция. Думата демокрация и думата Европа идват от Гърция”, казва бизнесменът.

Всеки трябва да си плаща данъците, казва Лефтерис, но признава, че не всички негови сънародници мислят така. Част от по-богатите гърци не са доволни от идеята за увеличение на налозите им. Лефтерис обаче не е сред тях.

„Големи данъци? Още не знаем всичко, което казват в тяхната програма .190 от 300 депутати искат това правителство, защото вярват в него. Всеки грък трябва да плати непременно своите данъци, съгласно с това, което печели. Не може големи фирми, които пишат всичко като разход, да не плащат данък, а малката фирма - тя не може да ги скрие и си плаща”, обяснява цветарят.

Докато Лефтерис Организидис разсъждава на глас по глобални въпроси, кметът на туристическия център Ставрос иска от промяната в политическата система едно - повече туристи. „Новата политика на примиера ни дава основа и опора. Миналата година не беше толкова лоша, дори и тази години виждаме, че от страна на България и Сърбия има голямо търсене”, коментира Христос Голидакис.

А в основата на новата програма стои човешкият фактор. Така казва местният лидер на СИРИЗА Букикас Костас. „Наистина последните пет години доведоха гърците до голяма бедност. Да имаме милион и половина безработни, 250 000 закрити магазини, 20 000 млади специалисти избягаха в чужбина, търсейки работа и 300 000 бездомници. В нашата програма е включено именно да намерим подслон за тези хора. И още - всеки човек да има свободен достъп до медицинско обслужване и да живее нормално”, подчертава Костас.

„100 процента Гърция ще успее, защото както Гърция, така България, така и Сърбия - това са държави, които могат самостоятелно да се справят. Северните държави не могат, защото нямат ресурси за храна. Никоя от западните държави не искат Гърция да излезе от еврозоната, всичко това са празни приказки. Ако излезе от еврозоната, Германия и останалите държави къде ще си продават продукцията. Относно да се връщаме към драхмата, не може да се говори, защото това може да се случи утре на всяка една държава - Испания, Италия или Португалия. Германия разбра, че повече не може така. Народът трябва да намери своя път. Глас народен, глас Божи”, категоричен е бизнесменът Лефтерис Организидис.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер