Гърция е представила на Европейския съюз и на Международния валутен фонд обещания план с реформи. Кредиторите вече анализират списъка с предложенията на Атина, съобщи Франс прес, като се позовава на източник от Брюксел.

По предварителна информация едно от предложенията в плана е прехвърляне на задълженията на Гърция от Европейската централна банка към Европейския механизъм за стабилност, чиито условия са по-благоприятни.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди, че фалит на страната му в края на месеца ще означава началото на края на еврозоната. Гърция може да постигне споразумение с международните кредитори, ако те се откажат от исканията си за орязване на пенсиите, заяви още гръцкият премиер пред италианския вестник „Кориере дела Сера“, съобщи БНР.

По-рано финансовият министър Янис Варуфакис също се показа склонен за компромис, но призова за нов подход към решаване на дълговата криза. Вече пет години Европа и три различни гръцки правителства заблуждаваха гръцкия и германския народ. Преструвахме се, че решаваме кризата, пренасяйки я в бъдещето. Преструвахме се, че несъстоятелността на Гърция може да бъде решена с увеличаване на заемите на основание още по-строги мерки на икономии, които допълнително намаляват способността на страната да плаща тези дългове”, обяви Варуфакис.

Тези изявления на водещите гръцки политици идват след предупрежденията на германския канцлер Ангела Меркел и други европейски политици, че времето за споразумение, което ще остави Гърция в еврозоната, изтича.