Гърция поиска помощ от Евросъюза за справяне с контрола по своите граници. Искането е резултат от ескалация на напрежението по браздата край Македония, където продължават масовите протести на мигранти.

В същото време в Брюксел започва решаващ Европейски съвет на ниво вътрешни министри.

Среднощната гръцка молба за помощ от Фронтекс дойде след напрегнато денонощие, в което стотици мигранти се опитваха да преминат границата с Македония.

Балканската държава пропуска само граждани на Сирия, Афганистан и Ирак, които имат потенциал да получат бежански статут в Западна Европа. В опит да премине нелегално границата марокански младеж загина от токов удар. Последваха безредици и размирици.

Редица Европейски държави винят слабия гръцки граничен контрол за ситуацията с бежанците. Появиха се дори слухове, че Гърция може да бъде извадена от Шенген на днешния Европейски съвет на ниво вътрешни министри.

Ден преди заседанието на съвета датчаните гласуваха на исторически референдум, в който решиха да запазят независимостта на системите си за правосъдие и вътрешен ред от Европейския съюз. Тази позиция ще се отрази и при днешното вземане на решения в Брюксел.

Пак преди съвета страните от Вишеградската четворка излязоха със становище против идеята за свиване на страните от Шенгенското пространство. Проблемите с бежанците и тероризма ще са основна тема за разговор на външните министри.