Гръцкото правителство обмисля нова транзитна такса за автомобили с чужди номера. Целта е да се съберат повече средства, това предаде специалният пратеник на bTV в южната ни съседка – Нели Тодорова, пред камерата на „Тази сутрин”.

Експерти прогнозират, че въвеждането на новата такса може да предизвика негодуванието на Брюксел. Причината е, че то ще наруши един от основополагащите принципи на Европейския съюз – този за свободното преминаване на стоки и хора.

Освен това гръцкото правителство се опитва да спре и практиката да се регистрират гръцки фирми в България, а служебни им коли да се водят на български фирми. Това е един от най-разпространените начини за избягване на плащането на данъци в южната ни съседка.

Запитани дали биха продължили да идват в Гърция, ако бъде въведена подобна транзитна такса, повечето ни сънародници споделят, че биха я „преглътнали”.

Много от тях изтъкват, че храната и гледката са сред основните плюсове на южната ни съседка. Освен това са сметнали, че биха похарчили същата сума, ако не и по-голяма за подобна ваканция у нас.

Експертите препоръчват да се тръгне по-рано към България, за да се избегнат очакваните задръствания.

Вижте повече в цялото видео: