Гърция подаде официално молба за продължаване на европейското финансиране, която ще удовлетвори и Атина, и кредиторите. Това заяви министърът на финансите Янис Варуфакис.

Очаква се новата власт в Гърция да постигне добър резултат на техническо ниво днес на заседанието на работната група на Еврозоната, а в петък - окончателно решение. „На прав път сме. Консултациите показват сближаване на позициите”, коментира Варуфакис.

Междувременно Европейската централна банка одобри увеличение на спешната помощ за гръцките банки. Тя ще бъде над 68 млрд. евро. Това без съмнение ще осигури спокойствие на бизнес кръговете в Гърция и е добра новина за икономиката на страната, коментират наблюдатели. Политиците обаче изтъкват, че е жизнено важно да се постигне споразумение с европейските партньори.

„За Гърция е важно да продължи да въвежда ред в икономиката си, а на гърците им е необходимо да чуят добри новини - че са разбрани. Надявам се да се стигне до споразумение, най-късно в петък”, коментира Дора Бакоянис, депутат от опозиционната партия „Нова демокрация”.

Очаква се гръцкото правителство да изпрати днес писмо до председателя на еврогрупата Йерун Дийселблум с искане „финансирането" да бъде продължено с шест месеца, но не и да се удължава спасителният план, в рамките на който страната е задължена да реализира реформи и икономии.