Лидерите на еврозоната може да се съберат на нова извънредна среща на върха в неделя, за да одобрят план за помощ за Гърция, ако институциите кредитори са удовлетворени от апликационната молба за заем и плана за реформи на Атина, предаде „Ройтерс”, като се позова на два европейски източника.

Лидерите заседават тази вечер в Брюксел, а Гърция се очаква до часове да представи официална молба за средносрочна програма за помощ от фонда на Европейския механизъм за стабилност и финансовите министри от еврозоната заявиха, че ще организират конферентен разговор утре сутрин, за да разгледат молбата.

Паралелно според източниците премиерът Алексис Ципрас се очаква да представи план за реформи, предназначени да направят гръцките финанси жизнеустойчиви, което би изисквало предварителни мерки да бъдат въплътени в закон в Гърция преди следващата извънредна среща на върха.

Искане за временно решение

Междувременно гръцки правителствен източник заяви пред „Ройтерс”, че Атина ще помоли партньорите си от еврозоната за временно решение за юли за нуждите ѝ от финансиране, докато се търси дългосрочна сделка.

„Предложението на Гърция е за договорка за до края на месеца, за да се подготви голямата, жизнеспособна сделка през този кратък период”, заяви гръцкият представител.

За да постигне напредък на преговорите за финансирането си, Гърция ще представи утре синтезиращ текст, който взима предвид предложенията на институциите, резултатите от референдума и общата позиция на гръцките партии, дефинирана вчера, заяви гръцки правителствен представител, цитиран и от „Франс прес”.

Това предложение за „терен за съгласие с оглед постигането на жизнеспособно споразумение”, по думите на правителствения източник, ще бъде направено по време на телеконферентната среща на Еврогрупата, предвидена за утре.

С надежда за нов шанс

Еврозоната показа във вторник „политическа воля да се даде нов шанс за Гърция”, заяви новият гръцки министър на финансите Евклидис Цакалотос след срещата с колегите си в Брюксел.

Цакалотос, който направи много кратко изявление пред медиите, също говори за „напредък” в Еврогрупата, на който току-що бе станал свидетел, преди срещата на върха на еврозоната, свикана по спешност след гръцкия референдум, който отхвърли плановете на кредиторите за Гърция.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер