Гърция остава в Еврозоната поне до сряда. След 17 часа преговори, лидерите на страните от еврозоната решиха да дадат последен шанс на Атина.

Преди да получи нови над 80 милиарда назаем, гръцкото правителство ще трябва да прокара в парламента драконовски мерки за затягане на коланите.

Въпреки липсата на доверие в гръцкото правителство, лидерите от еврозоната все пак не тръшнаха вратата пред Гърция. Условието е премиерът Алексис Ципрас да се отрече от всичките си обещания, които даде на гърците и с които той спечели властта.

Срещата на върха на еврозоната постигна единодушно споразумение. Това написаха по-рано днес в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск, белгийският премиер Шарл Мишел и малтийският му колега Джоузеф Мускат.

Според Туск Гърция ще получи нов заем, но срещу извършването на "сериозни реформи".

Иска се ускоряване на съдебните процедури за фалит на фирми и бърза разпродажба на имущество на длъжниците на банките.

"В споразумението бяха откроени някои от темите, за да може гръцкият парламент много бързо да се произнесе по редица  въпроси. По този начин ще можем да върнем доверието в целия процес и между страните членки", заяви председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Гърция ще заложи пред еврокредиторите в специален фонд най-ценните си държавни активи като енергомрежата, железниците, на стойност 50 милиарда евро. Част от приходите ще се ползват за рекапитализиране на банките, които спешно се нуждаят от 25 милиарда евро. Ако реформите не се изпълняват, активите ще се продават незабавно.

"Доверието беше много важен въпрос", призна Дейселблум.

Изтеклите по-рано работни варианти съдържаха искания за приватизация на електропреносната мрежа, промяна на ДДС и пенсиите, деполитизиране на администрацията и националната статистика и др.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира, че решението от тази нощ е запазило страната в условията на финансова стабилност. Според него сега става възможно преструктуриране на дълга.

"Бяхме изправени пред много трудни дилеми. Поехме отговорността да вземем това решение, за да избегнем най-крайните планове на някои консервативни кръгове в ЕС”.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че спасителната програма за Гърция не трябва да се отличава от тези за другите страни. По думите й в момента не може да се говори за ново опрощаване на дълга, а приетите от СИРИЗА закони срещу строгите бюджетни ограничения ще бъдат отменени.

"Еврогрупата е готова, ако се наложи, да удължи гратисния период и падежа на вноските по заемите, но след първата положителна оценка на предстоящата гръцка програма", заяви Меркел.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер подчерта специално пред медиите, че Атина не е била унижена, както твърдяха някои наблюдатели.

Снимка: EPA

Голяма част от нощта е минала в неформални срещи с участието на Ципрас, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Двете страни са най-големите кредитори на Гърция.

17 часа продължиха преговорите за постигане на споразумение. Без него южната ни съседка беше заплашена от фалит. Най-непримирима беше Германия, която настояваше за 5 години Гърция да разчита само на хуманитарна помощ от Европа.

До сряда управляващите в страната трябва да прокарат поисканите в Брюксел реформи. След това финансовите министри от еврозоната отново ще се съберат за финални препоръки, които ще трябва да бъдат ратифицирани от редица национални парламенти. 

Така в края на седмицата ЕК ще има мандат да поднови преговорите за нова спасителна програма.

Първата стъпка след днешното решение е в Гърция и изглежда напълно възможна – традиционната левица и консерваторите са проевропейски ориентирани, а новата центристка партия "То Потани" обяви, че няма да влезе в правителство на националното единство, но ще подкрепи „решение в защита на националния интерес”.

Така даже и управляващата радикална левица СИРИЗА да се разцепи в пленарна зала, вероятно премиерът ще има нужната подкрепа.

Пукнатините в радикалната левица се видяха ясно минути след обявяването на решението - министърът на труда Панос Скурлетис разкритикува условията по сделката в национален ефир.

Разочарование сред гърците заради сделката

Никой от обикновените хора не иска да плати поисканите от Брюксел тежки лишения. Разочарование има към Ципрас, защото спечели изборите с обещания гърците да не плащат такава цена.

Разцепление в управляващата СИРИЗА

Заражда се разцепление в управляващата СИРИЗА. Но пък Алексис Ципрас ще получи подкрепата на проевропейските партии, макар и да са в опозиция.



Банките обаче ще останат затворени до момента, в който Европа не се убеди, че обещаното ще бъде изпълнено.

За да си осигури подкрепа в парламента, СИРИЗА възнамерява да смени двама от министрите в кабинета - социалния и енергийния. Това заяви в специално интервю за bTV депутатът от управляващата партия Макис Балаурас.
 
Ако гръцкият парламент гласува третия спасителен пакет за страната, то предстоят сериозни реформи и то веднага. Ще бъдат намалени пенсиите.
 
Днес Националната асоциация на пенсионерите се събра извънредно, за да реши да излезе на протест.
 
Реформите ще се отразят и на раздутата държавната администрация, където ще има съкращения. Заплатите ще се намалят драстично.
 
Плана на правителството е да премахне бонусите за държавните служители. Досега те получаваха три пъти годишно по една допълнителна заплата.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер