Гърция гласува за бъдещето си, а светът с тревога очаква резултатите от референдума – дали гърците ще кажат „не” на споразумение с кредиторите, или ще изберат да продължат пътя си на европейско развитие, като кажат „да”.

Последните социологически проучвания показват, че двете позиции са много близки и до последно няма да е ясно кой път ще изберат гърците.

Въпросът на референдума обаче остана неясен за много гърци и през деня на самото обществено допитване. Хората знаех в общи линии, че става дума за споразумението с кредиторите, но много от тях не можеха да разберат смисъла на самия въпрос.

„Никой не може да игнорира решимостта на гръцкия народ да вземе съдбата си в свои ръце", заяви днес премиерът Алексис Ципрас, след като гласува на референдума в избирателна секция в атинския квартал „Кипсели".

Изгубеното поколение

Гърция е изправена пред вълна от емигриращи млади хора. Заради политическата и финансова несигурност през последните години зад граница вече са заминали стотици хиляди млади гърци. Според анализатори ако и след референдума продължи несигурността, то Гърция ще загуби едно поколение зад граница.

Всеки грък в Атина има поне по двама приятели, които са напуснали страната и търсят късмета си в чужбина. Дори и силното национално чувство не е мотив да изберат да останат. Несигурността е основната причина да си тръгнат.

Снимка: Reuters

Професор Йоргос Плиос е декан на журналистическия факултет в Атинския университет. От няколко години вече не полага усилия да спира студентите си. „Те ме питат често и аз им отговарям – като ваш професор трябва да ви кажа да останете и да се постараете тук, но на ваше място бих направил същото”, обяснява преподавателят.

Въпреки че бягат зад граница, младите и образовани гърци не са склонни да се захванат с нискоквалифициран труд, като миене на чинии например

Гласуването в малките градове

Созополис е толкова малък, че дори няма собствена секция и гласува в съседното село. Всички тук обаче са преселници от българския Созопол. Вече обаче са забравили българския език.

Лили е на 82 и помни малко думи. Помни как се правят риба и пиле по нашенски.

Тя няма сили да гласува, но има мнение: „Мнозинството казва да, но ние казваме не”.

На фона на започналото гласуване все повече анализатори казват, че колебаещите се около 10 процента ще решат какъв ще е изходът от референдума.

Има обаче и такива, които няма да отидат до урните. Георгиус ще лови риба цял ден, а вече е хванал един краб и няколко цаци.

Привържениците на Европа са позиционирали свои застъпници на входа на повечето секции. „Ако днес кажем „да”, това е „да” за Европа”, казват те.

А хората на премиера Алексис Ципрас опровергават твърденията, че въпросът e неясен. „Много си е ясен въпросът, хората много отдавна знаят за какво ще гласуват на тоя референдум”, твърдят те.

Как оцелява българският бизнес в Гърция

Въпреки кризата от около година в Солун вече има и български магазин. Той е на Славка Комова от Габрово. Работи без почивка. Повечето клиенти са гърци, които купуват кисело мляко, семки, бира. А българите, които идвали затъжени за родината, лесно се лекували от носталгията.

„Кризата се усети едва сега, защото банките дават по 50 евро, иначе не, но хората са уплашени”, казва Славка.

Славка има и своя рецепта за борба с кризата – не приема плащания с карта, а само в брой.

Снимка: Reuters

Българският магазин бързо се прочул. Вангелис веднага го намерил, защото е учил счетоводство в Икономическия и си спомня с добро за България . Има и собствена теория защо криза няма да има.

„В момента по сметка гръцката държава има внесени 600 милиона долара и просто не можем да фалираме”, смята той. А освен заклетите фенове на България в магазина идват и хора, които никога не са били у нас.

Славка казва, че само времето ще покаже дали като е открила магазина, е постъпила правилно. И резултатите от днешния референдум.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер