Все още не е ясно дали гръцкият премиер Алексис Ципрас ще приеме все пак условията на кредиторите. Германският премиер Ангела Меркел и партньорите й не отговарят ще спасят ли Гърция от банкрута.

Южната ни съседка е в технически фалит, след като не успя да погаси вноската от 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд. Междувременно опашките пред банките и магазините не секват. Агенциите разпространиха кадри с припаднали от изтощение пенсионери, които чакат парите си.

У нас хиляди работници в гръцки фабрики са в паника, че може да не получат заплатите си за юни, след като авоарите на техните работодатели са замразени.

По-малко от 24 часа след изпадането на Гърция в просрочие, Алексис Ципрас и неговото правителство отстъпиха пред исканията на кредиторите. Медии разкриха, че премиерът е изпратил писмо в Брюксел късно снощи.

В него той се съгласява предложенията на Еврокомисията, Международния валутен фонд и Европейската централна банка за реформи и за удължаване на спасителната програма. Те обаче не бързат да отговарят утвърдително на Ципрас, а Германия заяви, че преговори преди референдума в неделя няма да има.

Оставаме рамо до рамо с гръцкия народ, а вратите за преговори остават отворени. Развитието на ситуацията доказва, че взетите през последните години мерки са направили нашия икономически и паричен съюз по стабилен и по устойчив на кризи.

След половин час започва среща на финансовите министри от Еврогрупата, които обсъждат ситуацията около изпадането на Гърция в просрочие и влиянието на новината върху еврото. По-малко от час преди това Ципрас направи ново изявление.

„Гърция остава на масата за преговори до понеделник, след референдума в неделя. Думата на народа е по-важна от решенията на правителството. Вот с "Не" ще окаже натиск за постигане на жизнеспособно икономическо споразумение”, обяви гръцкият премиер..

Независимо от острите реплики, ситуацията на световните борси се запазва спокойна, а инвеститорите очакват окончателното решение на гръцкия народ от допитването в неделя.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер