През изминалата нощ гръцкото правителство представи на своите международни кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕК) пълен и реалистичен план за реформи, за да издейства деблокиране на краткосрочното финансиране на нейната икономика, съобщи днес премиерът Алексис Ципрас.

„Снощи цялостният план беше представен на кредиторите”, заяви Ципрас. „Той е реалистичен и трябва да изведе страната от рецесията и кризата с бедността”, допълни той.

Гръцкият премиер не даде подробности за предложенията на неговото правителство, но уточни, че „въпросът с концесиите ще бъде труден”.

Изявлението на премиера става на фона на спекулациите, че Атина е на път да получи ултиматум от кредиторите след четири месеца преговори за реформи в страната, които не са постигнали никакъв успех.

Междувременно ЕК приветства като положителна стъпка обменът на документи между Гърция и нейните международни кредитори. „Много документи се обменят между институциите и гръцките власти. Фактът, че документите бяха обменени е добър знак”, заяви говорителката на Европейската комисия Аника Брейдхард.

Тя обаче предупреди, че е твърде рано да се говори за сделка между Гърция и ЕС и МВФ, които да отблокират 37,2 млрд. евро, които ще позволят на Атина да извърши критични погасявания в петък.

Европейската комисия отказа да потвърди директно, че е получила план за реформи от Гърция, която премиерът Алексис Ципрас обяви, че страната му е изпратила снощи.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви пред френското радио вчера, че има "сериозен напредък" в преговорите с гръцкия дълг, но все още има много работа за вършене.

Ръководителите на МВФ и Европейската централна банка в понеделник проведоха разговори с лидерите на Германия и Франция. Кредиторите в Европа и МВФ настояват за по-големи реформи в замяна на помощ, искания, които правителството на Гърция отказва да приеме.

Атина има срок до петък да плати над 300 милиона евро на МВФ. Има опасения, че Гърция не разполага с необходимите средства и е изправена пред фалит.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер