Страните от Г-20 изразиха днес надежда да видят Великобритания като близък партньор на ЕС и отбелязаха, че икономиките са добре позиционирани, за да се справят проактивно с потенциалните икономически и финансови последици от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Това се казва в проектокомюнике от започналата днес двудневна среща в Чънду, Китай, цитирано от Ройтерс.

Френският финансов министър Мишел Сапен коментира, че Великобритания е била неподготвена за резултата от референдума и затова трябва да й се даде време да реагира, но то не трябва да е твърде много заради вредящата несигурност.

Това е първата среща на Г-20 след вота за Брекзит и е дебют за новия британски министър на финансите Филип Хамънд.

Снимка: Reuters

Икономиките от Г-20 ще подчертаят решимостта си да използват всички политически инструменти, поотделно и заедно, за да постигнат целта си за силен, устойчив и балансиран растеж, пише още в документа.

"Пoстигаме допълнителен напредък към изпълнението на нашите стратегии за растеж, както сочи предварителната оценка на международните организации, а също и резултатите от засилените ни партньорски проверки, но също така признаваме, че трябва да се направи повече", гласи проектодекларацията на финансовите министри и централните банкери от групата.

Снимка: Reuters

"Сега е времето, когато за всички нас е важно да удвоим усилията си и да използваме всичките политически инструменти, които имаме, за да дадем тласък на споделения растеж", заяви пред журналисти американският министър на финансите Джейкъб Лу.

"Потвърждаваме предишните си ангажименти за валутните курсове, включително и, че ще се въздържаме от конкурентна девалвация и няма да използваме валутните си курсове за целите на конкуренцията. Ще се противопоставяме на всички форми на протекционизъм", пише още в комюникето.

На срещата Китай показа ангажираност да върви към пазарно ориентиран валутен курс, но ключовият тест ще бъде дали ще позволи на юана да повиши стойността си в отговор на пазарния натиск, каза пред репортери в кулоарите представител на финансовото министерство на САЩ.