Агенцията на ЕС за граничен контрол "Фронтекс" е регистрирала значително намаляване на случаите на нелегално пресичане на границите на общността по най-популярните маршрути, се казва в официално съобщение на агенцията, публикувано днес.

В документа се анализират данните за първите девет месеца на 2018 г. Случаите на незаконно пресичане на границите са спаднали с една трета до общо 100 100. Като основна причина за спада се сочи понижаването на миграционния натиск в централната част на Средиземно море. 

В западната маст на морето през тази година досега са регистрирани около 35 000 нелегални пресичания - два пъти по-малко от същия период на м.г. По този маршрут в Европа се опитват да проникнат главно хора от Мароко, Гвинея и Мли. 

Различна е ситуацията в източната част на Средиземно море. По данни на агенцията, през септември границата на ЕС там са пресекли 5000 души. Рязко обаче се е увеличил броят на пресичащите сухоземната граница на Турция - с 40 процента за първите девет месеца на тази година, достигайки 40 300 души.

Това са главно пришълци от Сирия и Ирак.