Френското правосъдие започна разследване на имотните декларации на крайнодесните европейски депутати Жан-Мари льо Пен и дъщеря му Марин льо Пен по подозрение, че са неверни, предадоха Франс прес и ТАСС.

Френският Върховен комитет за прозрачността на публичния живот, който огласява финансовото състояние на политиците заяви, че съществуват "силни съмнения за пълнотата, точността и искреността на имотните им декларации поради очевидно занижената оценка на някои недвижими имоти, притежавани съвместно от Жан-Мари льо Пен и Марин льо Пен".

Има също и съмнения, че Жан-Мари льо Пен не е включил някои движими имоти в декларацията си, включително банкова сметка в Швейцария и златни кюлчета.

За подобни нарушения френският закон предвижда глоба до 45 000 евро и затвор до три години, както и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 10 години.

И двамата Льо Пен казаха, че ще обжалват пред Държавния съвет (най-висшата административна съдебна инстанция във Франция) решението за започване на разследване.