Напрежение цари сред мигрантите в Кале, след като френските власти обявиха намерението си да премахнат напълно импровизирания им лагер.

Междувременно строежът на стената, която трябва да спира достъпа на нелегални мигранти до Великобритания, тече с пълна сила.

Стената, която трябва да е дълга около километър и висока четири метра, ще минава точно край лагера, станал известен като „джунглата". В него в момента живеят около 10 хил. мигранти, главно от Близкия изток и Африка, чиято крайна цел е Великобритания. Френските власти искат да премахнат незаконния лагер и да разселят хората в множество бежански центрове, които ще бъдат изградени в цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

„В „джунглата" има много бежанци и повечето от тях са без документи. Те дори не са подавали молби за убежище и не искат да ходят никъде. Най-вероятно ще останат тук, по улиците на града", посочва пакистанският мигрант Азиз.

Според местни жители тези мерки няма да решат мигрантския проблем. Живеещ в Кале казва, че държавата не търси решение за тези хора. „Строим стени, прехвърляме ги от едно място на друго, но в действителност само пренасяме проблема другаде."

Снимка: btvnovinite.bg

Властите в Кале обещават, че стената ще бъде завършена до края на годината.