Франция отново стана обект на подготвяна терористична атака. При среднощна акция полицията залови три жени, свързани с планиран атентат, и предотврати нападения на ключово място в Париж.

Причината за полицейската спецакция стана автомобил, който беше открит в близост до парижката катедрала „Нотр Дам” пълен с газови бутилки.

Вчера сутринта полицията разпространява вътрешна информация за атаки до края на деня. В ранния следобед започва полицейска акция в градчето Буси Сент Антоан на 25 км от Париж, където три жени са обект на внимание.

Едната от тях е 19-годишната Инес, която напада с нож полицай и бива ранена. Другите две жени също са въоръжени правят опит да избягат.

Предполага се, че 19-годишното момиче е управлявало изоставения автомобил, който е трябвало да бъде взривен до катедралата. Тя е била в ежедневна връзка с джихадисти в Сирия и със съпругата на Колибали – един от авторите на атаките в Париж от януари 2015 г.

Друг обект на планирана терористична атака е била гарата в Лионската гара в Париж. През това място на ден минават хиляди хора. Днес на място патрулират десетки полицаи.

„Въпреки че не можем да отслабим своята бдителност в нито един момент, ликвидирахме една терористична група. Има и други. Трябва всеки път да можем да реагираме, преди да е станало твърде късно”, заяви френският президент Франсоа Оланд по повод случая.

Това е първият случай, в който на територията на Франция се разбива терористична мрежа, водена от жени. Това сочи, че еманципирането им в джихадистката йерархия е факт и неминуемо ще наложи нови условности в борбата с тероризма.