Точно 141 дни преди атентатите от 13 ноември в Париж френските спецслужби са получили информация за тяхната подготовка, съобщи в. „Журнал дю диманш”.

Агенти на спецслужбите са разпитали на 24 юни 2015 г. френски гражданин на име Никола, участвал в бойни действия в Сирия и Ирак на страната на ислямистите. Той прекарал 16 месеца в сирийския град Ракка и иракския Фалуджа, след което отишъл в Турция и се предал на властите, които го екстрадирали във Франция.

При разпита в Главната дирекция за вътрешна сигурност Никола казал, че знае за подготовката на голям атентат във Франция.

Главен организатор на атентата е щял да бъде Абделхамид Абауд, който впоследствие бе застрелян при щурм на квартира в парижкото предградие Сен Дени.

По думите на Никола, Абауд бил агент на „спецслужбите” на „Ислямска държава”. Задачата му била да разпознава шпиони в редиците на организацията в Сирия и Ирак и да провежда операции зад граница, по-конкретно атентати в Европа и вероятно в Саудитска Арабия.

Никола разказал подробности за начина, по който се планират, оценяват и одобряват атентати в Белгия и Франция, за които организаторите им щели да получат по 50 000 евро от „Ислямска държава”.

Никола сега се намира в затвор край Париж и срещу него още се води разследване по обвинение в участие в терористична групировка.