Френските профсъюзи започват днес редица стачки, които ще засегнат летищата, влаковете и метрото.

Работниците ще се присъединят към продължаващите вече седмици протести срещу трудовата реформа. Стачките във влаковете започват днес. Ще ги последва градският транспорт в Париж, чиито служители започват да протестират в четвъртък.

Транспортна стачка блокира Белгия. Единици бяха хората, като студентката Естел Ростан, които успяха да предвидят всички фактори и да стигнат до крайната дестинация.

 „Хванах метрото малко по-рано от обикновено тази сутрин, за да изпреваря стачката и да съм навреме на гарата. Ще се кача на френски влак, така че стачката не би трябвало да ме засегне”, заявява Ростан.

Студентката със сигурност ще успее да стигне у дома, защото е пресметнала, че стачката на железничарите в родната й Франция започва в 19 ч. местно време. Те се присъединяват към блокадата на рафинериите, която върви вече втора седмица.

Спиране на работата планират и служителите на държавния авиопревозвач "Ер Франс", както и авиодиспечерите. Ситуацията е изключително напрегната заради наближаващото Европейско първенство по футбол и очакваният наплив от спортисти и туристи.

 Миналата седмица имаше протести в 19-те ядрени централи, както и в четири теца. Преди това бяха блокирани петролни терминали и рафинерии.