Президентът на Франция Франсоа Оланд се обяви за пълно премахване на бежанския лагер във френския град Кале. Той посети района на лагера, намиращ се в близост до жп-линията свързваща Франция и Великобритания.

Повечето от мигрантите в лагера са от Судан и Афганистан. Те се опитват да стигнат до Великобритания, чрез товарни камиони през Ламанша. Това е и поводът френският държавен глава отново да се обърне към Великобритания с искане да „изиграят своята роля” в решаването на мигрантската криза.

„Решен съм да видя как британските власти изиграват своята роля за хуманитарните усилия, които Франция предприема сега тук и които ще предприема утре. Това, че Обединеното кралство взе решение да излезе от ЕС не го освобождава от ангажиментите към Франция“, каза Оланд.

В същото време започна изграждането на преградна стена, която да спира мигрантите да влизат във Великобритания.

В момента френската десница избира кандидата си на президентските избори догодина и използва темата за имиграцията, отправяйки множество нападки срещу политиката на социалистическото правителство на Оланд, отбелязва АФП. Президентът дълго време избягваше деликатната тема за бежанците, но през последните дни се зае с проблема.