Френският полицай, който се размени със заложник в нападнатия вчера в Треб супермаркет, почина от раните си, съобщиха френските власти, цитирани от Би Би Си.

Подполковник Арно Белтрам беше наречен „герой“ от президента Еманюел Макрон, а вътрешният министър Жерар Колон написа в „Туитър“, че Франция никога няма да забрави „неговия героизъм, смелост, неговата саможертва“.

Белтрам помогна за възпирането на 25-годишния французин от марокански произход Редуан Лакдим, който уби трима души при серия атаки вчера.

Първото нападение беше извършено в Каркасон, където Лакдим стреля по хора в автомобил, за да го открадне. Един от пътниците беше убит, а водачът – ранен. Втората атака той извърши срещу трениращи близо до поделението си командоси, откривайки огън по тях. Третото нападение беше в супермаркета в Треб, където Лакдим хвана хора за заложници. В резултат на нападението загинаха още два души.

Снимка: Reuters

Белтрам се предложи като размяна срещу жена, взета за заложник в супермаркета. Жандармеристът успя да остави включен телефона си, така че колегите му да слушат какво се случва. Щом чули изстрели отвътре, решили да щурмуват и ликвидирали терориста, съобщиха властите.

Със смъртта на Белтрам броят на загиналите стана четири.

Междувременно френската полиция арестува втори заподозрян – той е непълнолетен и е приятел на атентатора лакдим, съобщи съдебен източник.

Португалските власти съобщиха, че португалският гражданин, за когото се предполагаше, че е загинал при атаките, е жив, но е бил ранен тежко, предаде АФП.