Френски синдикати протестират срещу трудовата реформа на Макрон
Очакват се нарушения в графика на влаковете
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
еманюел макрон, франция, президент
Снимка: Reuters

Твърдолинейните френски синдикалисти планират днес за първи път да демонстрират силата си срещу плановете на президента Еманюел Макрон за по-гъвкаво трудово законодателство.

Вторият по големина френски синдикат - Общата конфедерация на труда призова членовете си към еднодневна стачка и планира протести в цялата страна.

Държавната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) съобщи, че очаква да се движат едва половината или най-много две трети от регионалните влакове (RER) в предградията на Париж. Влаковете на дълги разстояния и столичното метро се очаква да работят нормално.

Напрежение между Франция и Полша заради реформата на МакронСловесните атаки между лидерите на двете страни превърнаха визитата на френския президент в България във водеща европейска новина

Премиерът Едуар Филип представи на 31 август подробности от планираната трудова реформа, които разочароваха профсъюзите, но бяха посрещнати благосклонно от организацията на работодателите МЕДЕФ (MEDEF).

Реформите, които според Макрон са необходими, за да получи бизнесът по-гъвкави условия и увереност и да създаде работни места, позволяват повече от условията на труд да бъдат договаряни на ниво отделни компании вместо за целите сектори. Предвижда се също най-малките компании да преговарят пряко със служителите си или с избрани от тях представители вместо със синдикатите. Новото законодателство се очаква да бъде прието на 22 септември.

Франция ни подкрепя за Шенген, ние подкрепяме реформата на трудовия пазарПрезидентът Румен Радев прие с френския си колега Еманюел Макрон в двореца Евксиноград

Генералният секретар на Общата конфедерация на труда Филип Мартинес определи реформите като "социален преврат", но в полза на Макрон е разцеплението сред трите водещи френски синдиката по този въпрос, допълва Ройтерс.

Френските правителства от десетилетия се опитват да реформират трудовия кодекс, обхващащ 3000 страници, но в крайна сметка плановете им се разводняват под натиска на улични протести.

Протест срещу реформите, предложени от Еманюел МакронДемонстрантите се събраха на Площада на Републиката в Париж

Най-големият синдикат - умереният Френска демократична конфедерация на труда (CFDT), определи законопроектите на Макрон като "дълбоко разочарование", но заяви, че няма да се присъедини към протестите на Общата конфедерация на труда. Подобна е и позицията на по-малкия профсъюз "Форс увиер".

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре