Случай с измамени сезонни работници от България е на път да стигне до съд във Франция, в областта Бретан, предава местния вестник "Телеграм".

Става дума за 10 нашенци работещи в зеленчуковата сфера в района на град Гингам. Де факто те работят за местната агрокомпания "Шерител", де юре обаче са служители на сливенската "Вади Жоб".

Местната инспекция по труда уличава фирмата в многобройни нарушения на трудовото законодателство, пише "Телеграм".

Българските работодатели не изплащали заплатите на служителите в пълен размер, посочва изданието. Освен това им прибирали наем за живеене в помещения, които по принцип били безплатни. Подобна практика вървяла в последните 1-2 години.

Сега 10 от ощетените българи ще съдят сливенския си работодател в бретански съд. Зад тях застава синдикалният гигант CGT (Обща конфедерация на труда - прев. фр.), който ще им осигури правна защита. Делото е насрочено за 16 юни.

В. "Телеграм" цитира представители на CGT, които сравняват дейността на българската фирма с "мафия" и твърдят, че тя осъществява социален дъмпинг в района на град Гингам.

В същото време Жан Шерител – собственик на "Шерител" твърди, че е доволен от сътрудничеството си с "Вади Жоб" и посочва, че много други местни производители използват услугите ѝ.

"Инспекцията по труда твърди, че има нарушения, но те нямат никакви доказателства. Просто искат да ни сплашат", заявява Шерител пред "Телеграм". Според него недоволните българи се оплакали на синдиката, защото договорите им не били подновени.