Френската прокуратура обяви, че започва предварително разследване срещу вътрешния министър Брюно льо Ру, по подозрение, че като депутат е предоставил фиктивно работно място на тогава непълнолетните си дъщери като негови парламентарни помощнички, предаде Франс прес.

Разследването е поверено на централния отдел за борба с корупцията, финансовите и данъчните нарушения. Разкритията бяха направени в разгара на предизборната кампания, само няколко седмици след скандала с предполагаемото фиктивно назначаване на роднини на кандидата на консерваторите Франсоа Фийон, отбелязва Франс прес.

Според предаване, излъчено вчера по телевизия Те Ем Се, от 2009 г. до 2016 г. Брюно льо Ру е предоставил срочен трудов договор на дъщерите си. Общо изплатената сума възлиза на около 55 000 евро. По време на подписване на първите договори дъщерите му били само на 15-16 години.

"Когато човек е свързан с държавната власт, трябва да бъде безупречен пред лицето на институциите и правилата, по които те се ръководят", заяви днес премиерът Бернар Казньов. Очаква се по-късно той да се срещне с Льо Ру, който е близък до президента Оланд.

Льо Ру беше избран за депутат от Френската социалистическа партия (ФСП) през 1997 г. и е бил преизбиран на поста до влизането си в правителството през декември миналата година. Постът му е ключов, предвид повишената терористична заплаха във Франция, отбелязва АФП.

Във вчерашното предаване той признава, че е давал работа на дъщерите си, но подчертава, че случаят не бива да се смесва със случая на Фийон, обвинен в "отклоняване на обществени средства", защото предоставил на съпругата и две от децата си възможност да получават пари за изпълняване на фиктивна работа. Според вътрешния министър, дъщерите му са работили като негови помощнички само през летните ваканции.

Източник от правителството заяви пред АФП, че Льо Ру вероятно няма да може да запази министерския си пост.

Външният министър Жан-Марк Еро от своя страна се обяви в подкрепа на прозрачността и образцовото поведение. "Всички трябва да бъдат поставени при еднакви условия, независимо дали са известни или не толкова известни", подчерта той.

В края на януари Льо Ру порица "нечестното поведение на Франсоа Фийон", припомня АФП.