Френската полиция арестува един човек във връзка с атаката в църква, което загина свещеник и бяха взети заложници. Това съобщи пред Ройтерс източник, близък до разследването.

Двама мъже, въоръжени с ножове, нахлуха в католическа църква в градчето Сент Етиен дю Рувре,  взеха петима заложници и убиха 84-годишен свещеник.

Похитителите, чиято самоличност още не е известна, бяха убити от полицаи на излизане от църквата.

Единият от извършителите е бил известен на службите за борба с тероризма, съобщиха запознати с разследването източници, цитирани от Франс прес.

Мъжът, чието име още не е оповестено, опитал да влезе през Турция на територията на Сирия през 2015 година. 

Когато се върнал във Франция, властите са му предявили обвинение в участие в организирана престъпна група, занимаваща се с терористична дейност.

Наложена му е мярка за неотклонение временно задържане под стража, но по-късно му е поставена електронна гривна за проследяване и бива пуснат на свобода.

Френският президент Франсоа Оланд замина спешно за Сент Етиен дю Рувре след трагичното събитие. Днес бяха нападнати католици, но тази атака е срещу всички французи, заяви Оланд и призова сънародниците си да бъдат единни срещу тероризма, като монолитен блок, който никой не може да разцепи.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Папа Франциск осъди нападението срещу храма и убийството на свещеник.