Франция ще приложи спешни мерки срещу скока в цените на бензина. Правителството в Париж временно ще намали акциза върху горивата.

Премиерът Жан-Марк Еро заяви, че намалението ще предшества въвеждането на по-постоянен механизъм за регулиране на цените на бензина и дизела.

Очаква се понижението да е минимално. Намесата на правителството се налага заради цените от 2 евро за литър бензин през последните дни.

Годишно във френския бюджет от акцизи върху горивата влизат 34 милиарда евро. Загубите за държавата от мярката може да достигнат около 5 милиарда.

Обещанието да се овладеят цените на горивата беше едно от основните по време на кампанията на социалиста Франсоа Оланд преди президентските избори. Оланд разгневи петролните компании със заканата си да въведе таван на цените.

В края на август финансовият министър Пиер Московиси ще се срещне с петролни компании и потребителски групи, за да представи мерките на правителството, които според премиера Жан-Марк Еро ще дадат основание на държавата да поиска от производителите и дистрибуторите да положат усилия да понижат цените на горивата.