„Франс прес”: Кристалина Георгиева не беше убедителна
Световните агенции описват фаворита за поста ген. секретар на ООН Антонио Гутериш като човек на действието
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 5
    2
Кристалина Георгиева
Снимка: Reuters

Кандидатурата на българката Кристалина Георгиева, издигната миналата седмица от българското правителство, можеше да промени нещата в битката за поста генерален секретар на ООН. Тя обаче не беше убедителна.

Кристалина Георгиева във „Фейсбук“: За мен беше чест, успех на Антониу Гутериш За съжаление, очакването Източна Европа да бъде регионът, излъчил генерален секретар, не успя да се реализира, коментира тя

Това пише „Франс прес” няколко часа след ключовото тайно гласуване вчера за лидерския пост на световната организация. Вече е почти сигурно, че начело на ООН ще застане бившият португалски премиер Атонио Гутериш. Снощи той получи 13 одобрителни гласа, 2 гласа без мнение и нито една червена бюлетина от страните с право на вето. Кристалина Георгиева се класира седма с 5 гласа "за", 8 – „против”, и 2 без мнение. Сменаната от правителството ни българска представителка Ирина Бокова пък се класира четвърта със 7 одобрителни и още толкова отрицателни гласа.

Световните агенции вече коментира личността на Антонио Гутериш - той е описан като човек на действието, умерен социалист и проевропейски настроен политик, който вече е бил върховен комисар на ООН за бежанците и може да работи по този изключително тежък световен проблем в момента.

  • 5
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре