Бившата министърка на културата на Франция Одре Азуле беше утвърдена за генерален директор на ЮНЕСКО от Генералната конференция на организацията.

Тя е втората жена след Ирина Бокова, която ще оглави Организацията за образование, наука и култура на ООН.

За Азуле гласуваха 131 от участниците в сесията на Генералната конференция, 19 бяха против.

След обявяването на резултатите 45-годишната Азуле благодари за оказаното й доверие и заяви, че е "горда и ентусиазирана от идеята да служи на тази организация". Правомощията на ЮНЕСКО изискват модерно мислене и ние трябва да бъдат на висотата на тези изисквания, заяви тя.

Тя поема ръководството на организация, дестабилизирана от разногласия и финансови затруднения, отбелязва Франс прес. През октомври, на съвещание на Изпълнителния комитет за избиране на ръководител на ЮНЕСКО, САЩ, а после и Израел (които престанаха да изплащат задължителната си вноска заради приемането през 2011 г. на Палестина в организацията), обявиха, че до края на 2018 г. ще напуснат организацията, припомня АФП.

Решението на САЩ да излезе от ЮНЕСКО няма да създаде стратегически проблеми за организацията, заяви на пресконференция след утвърждаването си Азуле, цитирана от ТАСС. "Може да имаме политически, финансови проблеми, но не и стратегически", каза тя, запитана какви може да са последиците от напускането на САЩ. Азуле изрази съжаление за позициите на САЩ и Израел, но подчерта, че организацията възнамерява да работи с гражданското общество в тези страни.

Снимка: Reuters

Приоритетите на Азуле в ЮНЕСКО ще включват насърчаване на образованието като ключов инструмент за развитие и равноправие на половете. Новата ръководителка на организацията смята за изключително важна и борбата с екстремизма и насилието, посочва Ройтерс.

За цялата история на ЮНЕСКО представител на Франция е избран за втори път на длъжността генерален директор. Първият французин, оглавил организацията преди повече от 50 години, е професорът по философия Рене Майо.

Одре Азуле е родена на 4 август 1972 г. в Ла Сел-Сен-Клу, недалеч от Париж, в еврейско мароканско семейство. Баща й Андре Азуле е бил съветник на краля на Мароко Хасан Втори, а сега е съветник на неговия син Мохамед Шести.

През 2014 г. Одре Азуле стана съветничка на тогавашния президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и комуникациите, а през 2016 - 2017 г. беше министър на културата в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов.