На 10 юни във Франция започва Евро 2016 по футбол.  В условията на максимална заплаха от терористични атаки, днес британската преса съобщава за планиран атентат срещу английски фенове.

Над 7 милиона души се очакват на мачовете от Евро 2016. Френският вътрешен министър Бернар Казньов лично увери, че се взимат максимални мерки, за да се избегнат инциденти.

Днес обаче британската преса разпространи информации, според които е разкрит план за атака срещу английски фенове на 11 юни в Марсилия. На тази дата Англия играе срещу Русия.

Планът включвал атаки с терористи камикадзе и дори с химически оръжия. Информацията била открита в компютър, използван от Салах Абдеслам, единственият оцелял атентатор от 13 ноември.

Подготовката във Франция на специалните части, военните и полицията, включва и упражнения за реакция в такива екстремни обстоятелства.

„Това е тренировка за реакция в радиоактивна зона. Целта е да избегне разпространение на радиацията към хората без предпазни облекла. Трябва да се внимава и за спасителните екипи, когато свалят предпазните гащеризони”, обясни Жерар Мишел от отряда за борба с тероризма.

Според проучване на общественото мнение, много повече французи се страхуват от хулигански прояви и сблъсъци на агитки, отколкото от терористични атаки по футболните терени. Така че, мачът Англия- Русия ще е двойно изпитание за службите по сигурността.