Френското правителство обяви създаването на "полиция за безопасност на ежедневието" с наблягане на проблемните квартали, предаде Франс прес.

Президентът Еманюел Макрон обеща тази нова полиция в предизборната си кампания в бурния период след предполагаемото изнасилване с палка на младеж след задържането му в парижко предградие през февруари 2017 г.

При разкриването на подробностите по проекта днес вътрешният министър Жерар Колон спомена "по-засилено присъствие на терен" за осигуряване на по-близък контакт с местните жители.

"През петте години на този президентски мандат ще се създадат 10 000 нови щатни длъжности за полицаи и жандармеристи. Ще се задействат всички лостове нашите сили на реда да имат по-засилено присъствие на терен", заяви Колон.

Ударението ще се постави първо върху проблемните квартали. До януари 2019 г. в 30 от тях ще се изпратят по още 15 до 30 полицаи, а до края на 2020 г. това ще се направи за други 30 такива квартали.

Колон освен това обяви, че ще се увеличи четирикратно броят на носените от полицаите индивидуални камери. Целта е те да станат 10 000 до 2019 г.

До 2020 г. ще се разпределят 60 000 таблета и смартфона при жандармеристите и 50 000 при полицаите за по-бърз и пряк достъп до криминалните досиета.

Отношенията между полицаи и млади хора в проблемните квартали на Франция често са конфликтни. Там полицията е възприемана като враждебна сила, отбелязва АФП.

През 2005 г. след смъртта в парижко предградие на двама бягащи от полицията юноши, които се скрили в трафопост и умрели от токов удар, във Франция избухнаха размирици, които продължиха три седмици. В този период бяха опожарени 10 000 коли, а 6000 души бяха арестувани.