Франция е подготвила проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, който предвижда възможност за разполагане на международни наблюдатели на Храмовия хълм в Ерусалим с цел да бъде обуздано насилието между израелци и палестинци, съобщи ТАСС, цитирайки осведомен източник в централата на световната организация в Ню Йорк.

„В текста се съдържат три ключови елемента: той призовава към сдържаност и отказ от насилие, подчертава необходимостта от поддържане на статуквото (на светите места) и предвижда възможност за разполагане на международни наблюдатели”, пояснил източникът пред агенцията. 

От постоянното представителство на Франция в ООН се въздържаха да коментират проекторезолюцията, но потвърдиха, че в понеделник са я предали за запознаване „на няколко страни единомишленици, а също на САЩ и на Израел”. „Сега очакваме тяхната реакция”, каза пред ТАСС говорителят на говорителят на френската мисия Тиери Кабош. 
Според ТАСС шансовете за приемане на подобна резолюция са изключително слаби, заради традиционната подкрепа, която САЩ оказва на Израел.

Агенцията припомня, че вчера в региона пристигна генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и призова властите на еврейската държава „да направят всичко необходимо за успокояване на ситуацията”. Бан Ки-мун призова израелския премиер да взаимодейства пряко с краля на Йордания Абдула Втори за поддържане на статуквото на Храмовия хълм.

Междувременно вчера външният министър на Мароко Салахедин Мезуар призова за сформиране на арабско-мюсюлманска „пътна карта”, която да „окаже натиск върху международната общност да се намеси и да застави Израел да прекрати агресивните си действия спрямо палестинците и Ерусалим”.