Франция с първо правителство от президентския мандат на Еманюел Макрон. Съставането на кабинета се забави с един ден, а в него ще има 22-ма министри и държавни секретари. 

Президентът Макрон беше заявил равновесие между мъже и жени, което е изпълнено – 11 жени и 11 мъже, но само една жена ще ръководи ключов сектор – Министерството на армията. В правителството са представени левица, десница и центристи. Премиерът Едуард Филип е представител на умерената десница.

Президентът Еманюел Макрон спазва обещанието си половината от министрите да са представители гражданското общество със солиден международен и мениджърски опит.

Амбициите му за реформи в обединена Европа са откровени. Външното министерство вече се нарича министерство на Европа и на външните работи.

„Големият интерес на света към президентските избори ни напомни за специалното място, което Франция заема - централно място в международната общност. Нашият глас, нашите ценности и интереси трябва да се защитават”, заяви министърът на външните работи Жан Ив льо Дриан.

Равновесие между политици с опит и лица от гражданското общество, но нови в политическия живот, символ на обновлението, което Макрон желае. Факт е и те са особено популярни сред французите, като новият министър на екологията, например.

Правителството се отличава с лица с много богат международен и мениджърски опит.

Още две тенденции се очертават през последните часове:

Моралът в политиката ще е много важен оттук нататък. Формирането на кабинета се забави с 24 часа, за да бъдат проверени всички министри - имат ли данъчни проблеми и възможен ли е конфликт на интереси с досегашната им дейност.

Дискретността ще е водеща оттук нататък в управлението. Вече не е възможно предварително изтичане на информация, с каквото бяхме свикнали досега. От утре новият стил "Макрон" вече ще управлява Франция.