След първоначалния шок от ужасяващите нападения в Париж, отнели живота на 130 души, французите се съвзеха и започнаха да проявяват чувство за хумор, за да се преборят с тъгата и ужаса, съобщава Франс прес.

В социалните мрежи се умножиха шегите и черният хумор срещу ислямистите, отговорни за атентатите от 13 ноември.

"Заради климата на ужас, който цари в Париж, вече гледам с подозрение всеки тип с качулка и "Калашников", който срещна", иронизира потребителят @baborlefan в "Туитър".

"Ислямска държава" определя в комюникето си Париж като "столица на перверзията". Искам да кажа на терористите, че ласкателството няма да ги доведе доникъде", казва потребителят @maitre_eolas, който има 200 000 последователи.

Мишена на доста подигравки стана и Джауад Бендауд, собственикът на апартамента в Сен Дени, в който се укриваха няколко терористи, в това число и предполагаемият организатор на атаките Абделхамид Абауд. Той беше арестуван, но малко преди да бъде задържан, разказа пред журналисти, че негови приятели го помолил да подслони двама-трима приятелчета за няколко дни. Бендауд допълни пред журналистите, че изобщо не знаел, че това са терористи.

"Тези момчета ме попитаха дали мога да правя коктейли "Молотов" и аз им казах, че имам представа как се правят, защото съм барман по професия", пише потребителят @zonizoz от името на Бендауд.

"Да, чух тези момчета да си говорят за гранати, но реших, че става дума за екзотичен плод", отговаря потребител, който се е нарекъл "Един идиот каза".

Френски хумористи, които бяха отменили спектаклите си непосредствено след атентатите, отново излизат на сцената. Комедиантката Ан Руманоф поднови още миналия четвъртък в парижки театър шоуто си "Нека се обичаме". Тя обаче е внесла някои промени в спектакъла. Досега в него имало подигравки с френските разузнавателни служби, но сега те били изрязани, защото в светлината на атентатите в Париж били неуместни.

В съседна Белгия вчера хората бяха призовани да не разпространяват информация за антитерористичната полицейска операция, която се провеждаше и белгийците проявиха хумор, като заляха социалните мрежи със снимки на котенца. Така те последваха примера на пародийния сайт "НордПрес", който още от средата на миналата седмица поде публикуването на изображения на котенца в информации, свързани с терористичните актове в Париж и дори създаде герой на име Абу Мяу - коте с пояс с експлозиви, представено за подбудител на атентатите на 13 ноември.

В един от коментарите в "Туитър" белгийски потребител написа, че Абу Мяу поема отговорност за смъртта на белгийската овчарка Дизел – полицейското куче, което загина в операцията в Сен Дени, в която беше ликвидиран организаторът на атентатите в Париж Абделхамид Абауд.